Výzva vláde NSR - otvorený list kancelárke Dr. Angele Merkelovej

20.06.2016 15:16

Výzva nemeckej vláde

Zmena nemeckej zahraničnej politiky za posledné desaťročia je neprehliadnuteľná. Nemecký autor Friedrich Frieden vo svojej knihe „Kapitalismus und Krieg“ ju opisuje nasledovne. Už v roku 2011 označila nemecká vláda zaistenie prístupu k nerastným surovinám za jednu zo svojich najväčších priorít. V roku 2012 najvplyvnejší nemeckí priemyselníci založili „Rohstoffallianz“, alianciu pre nerastné suroviny, ktorej cieľom je zaistenie prísunu nerastných surovín pre nemecký priemysel. Generálny manažér Rohstoffallianz, Dirk Paskert, požadoval od nemeckej vlády, EÚ a NATO  väčšiu angažovanosť pri  zaistení prísunu nerastných surovín nielen politicky, ale aj vojensky. Nemecká vláda reagovala na túto iniciatívu zmenou smerníc nemeckej zahraničnej politiky: transformáciou Bundeswehru na zahraničné misie, navýšením rozpočtu na obranu o 130 miliárd, vytvorením jednotky rýchleho nasadenia, produkciou dronov, zvýšením počtu vojakov v zahraničných misiách a hlavne aj aktívnou podporou všetkých imperialistických vojen od Afghanistanu až po Irak, Sýriu, Líbyu, Jemen a  Mali. Pre nenásytný kapitál to však stále nestačí. Podmienka neustáleho hospodárskeho rastu ho núti zaistiť podmienky pre ďalší dlhodobý hospodársky rast a na to je vojna v Európe, pre kapitál ten najvhodnejší prostriedok. Vojna proti Rusku by svojou obrovskou deštrukciou vytvorila tieto podmienky a porazením Ruska by zaistila nadvládu anglosaského kapitálu na ďalších sto rokov.

Toto je dôvod stupňovania vojenskej a politickej hystérie USA, EÚ a NATO proti Rusku. Súčasné manévre NATO „ Anakonda 2016“ s  vyše 30 000 vojakmi zo 14-tich krajín  v Poľsku a Lotyšsku na ruských hraniciach sú súčasťou hystérie, ktorá má „provojnovo“ ovplyvniť myslenie európskej verejnosti a postupne vštiepiť masám nevyhnutnosť vojny. Je zarážajúce, že vo východnej Európe a na ruských hraniciach je pri týchto manévroch až  5 000 nemeckých vojakov. A navyše, podľa viacerých nemeckých médií v najnovšej „Bielej knihe“ ministerstva obrany Nemecka už Rusko nie je definované ako partner, ale ako súper, čo v dnešnej napätej situácie je eufemizmus pre nepriateľ.

Historický význam zmeny nemeckej zahraničnej politiky nesmie byť podcenený. 22. júna pred 75 rokmi začala operácia „Barbarosa“ proti Sovietskemu zväzu s cieľom exterminácie ruského obyvateľstva, ktorá stála život vyše 40 miliónov sovietskych občanov. Po porážke fašizmu  a odhalení zločinov fašistického Nemecka, až do zjednotenia Nemecka a rozpadu Sovietskeho zväz,u všetky nemecké vlády opakovali frázu: „Nikdy viac nesmie vyjsť vojna z nemeckej zemi“. Dnes sa valia tanky a delá cez Poľsko na pontónovom moste  cez Vislu,  postavenom nemeckými ženistami smerom na ruské hranice a Nemecko je opäť pri tom . Preto my, zástupcovia mierového hnutia na Slovensku sa obraciame výzvou na spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú  zastaviť vojnovú hystériu proti Rusku, kým je ešte čas. Nemeckú verziu tejto výzvy môžu podpísať účastníci mierového zhromaždenia 7. júla v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Výzvu odovzdáme nemeckému veľvyslancovi, pošleme poštou kancelárke Angele Merkelovej a poskytneme slovenským a nemeckým médiám  elektronickou formou.

Otvorený list spolkovej kancelárke Merkelovej

Vážená pani  Dr.  Merkelová.

My , účastníci mierového hnutia na Slovensku sme rozhorčení úmyslami Vašej vlády a Vášho ministerstva obrany označiť v Bielej knihe Rusko ako nepriateľa Nemecka.

Naše rozhorčenie je o to väčšie, že  zároveň ohlasujete odoslanie nemeckých vojakov na ruské hranice v Lotyšsku.

Vaše rozhodnutie je popieranie histórie z nasledovných dôvodov:

1. Po dvoch svetových vojnách spôsobených Nemeckom, v ktorých zahynulo spolu vyše 80 miliónov ľudí sľubovali doposiaľ všetky vlády Nemecka, že z nemeckej zeme nikdy viac nesmie vyjsť vojna.  Vyslanie nemeckých vojakov na ruské hranice je bezhraničná provokácia a popieranie všetkých sľubov predošlých nemeckých kancelárov.

2. Fakt, že napriek 40 miliónov mŕtvych Rusov v 2. svetovej vojne ruská vláda umožnila zjednotenie Nemecka v roku 1989 a dobrovoľne stiahla svoje vojská z územia bývalej DDR, by mal byť pre Vás dostatočný dôkaz ruskej mierumilovnosti.

3. Rozšírenie NATO na územie východoeurópskych štátov bez súhlasu tamojšieho obyvateľstva je akt agresie proti Rusku. Skutočnosť, že nemecká vláda zneužíva nové členské štáty NATO na vyslanie svojich vojakov na ruské hranice je dvojnásobné porušenie dohovoru Gorbačova  s Helmutom Kohlom a prispieva k zvyšovaniu nedôvery a napätia.

4. Ilegálny prevrat v Ukrajine organizovaný západnými tajnými službami bol spojený s nástupom fašizmu nielen v Ukrajine, ale aj v pobaltských krajinách, kde rusky hovoriace obyvateľstvo je zastrašované a sú  mu odpierané základné občianske práva ako právo voliť a používať svoj rodný jazyk. Preto morálna a vojenská podpora týchto štátov je v rozpore s demokratickými princípmi, ku ktorým sa aj dnešná nemecká vláda určite hlási.

Vážená pani spolková kancelárka, my členovia slovenského mierového hnutia apelujeme na Vás, zastavte vojnovú hystériu, ktorú vyvolávajú vládnuce elity USA, ukážte, že mier je v záujme nemeckého ľudu a že sa nedáte zmanipulovať vojnovými štváčmi. Dlhujete to nielen nemeckému ľudu, ktorí tiež veľa v dvoch svetových vojnách vytrpel, ale celému ľudstvu. Je to  do veľkej miery aj na Vás, či svet, a tým aj Nemecko, sa zničí v 3. svetovej vojne alebo nie.

Preto Vás ešte raz vyzývame: Nedovoľte definovať Rusko ako nepriateľa, neposielajte nemeckých vojakov na ruské hranice. Zabráňte ďalšej katastrofe v Európe.

Organizačný výbor  mierového hnutia na Slovensku

Za alianciu „Proti vojne“

Ing. Dušan Borovský

—————